Istorijat

Prvo triatlonsko takmmičenje je održano 1977.godine na Havajima. Organizovano je od strane grupe američkih  marinaca.  Osnivačem triatlona se smatra kapetan John Smith. Tada su se oni takmičili na distancama današnjeg Ironman-a i to 3800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja (Honolulu maraton). Od tada se Ironman Havaji smatra nezvaničnim prvenstvom sveta u ovoj distanci. 1990. godine održana je prva Ironman serija i pobednik je bio Scot Tinli.

Iz godine u godinu broj takmičara se povećavao a takodje i broj takmičenja. Širom sveta su osnivani nacionalni savezi da bi 1989. godine bila osnovana Svetska triatlonska unija (ITU) na inicijativu MOK-a.

Prvo svetsko prvenstvo na olimpijskoj distanci je održano 1989. godine u Avinjonu i učestvovalo je čak 800 takmičara u svim starosnim kategorijama. Od 1996. održavaju se kvalifikacije za svetsko prvenstvo u elitnoj kategoriji. Danas na svetskom prvenstvu u eliti nastupa stotinak takmičara a u tzv. Age kategoriji preko 4000.

Triatlon je od 2000. godine uvršten u olimpijske sportove i ženska triatlonska trka je imala čast da bude prvo takmičenje na olimpijskim igrama u Sidneju.

Vrste triatlona

Triatlonska takmicčnja se održavaju na različitim distancama. Takozvana “olimpijska” distanca je 1500 m plivanja 40 km vožnje bicikla i 10 km trčanja. Ova distanca se zove olimpijska zbog toga sto je to standardna kvalifikaciona distanca za Olimpijske igre, i naravno distanca na kojoj se triatlonci takmice na Olimpijskim igrama.

Pored olimpijskog  populan je tzv. “sprint triatlon” koji se održava na duplo kraćoj distanci koja iznosi 750 m plivanja 20 km vožnje bicikla i 5 km trčanja.

Vrhunac i želja svakog triatlonca je da nastupi na najtežoj distanci a možda i najtežem sportu na svetu a to je Ironman (gvozdeni čovek). Ironman se održava na distancama: 3,8km plivanja – 180km vožnja bicikla i 42km trčanja (maraton). Najpopularniji je svakako Havajski Ironman koji je ujedno i svetsko prvenstvo na ovoj distanci. Za ovu kao i za druge Long distance trke (zajednicko ime za sve triatlone na koji su duzi od olimpijskog) je to što u biciklističkom segmentu takmičar ne sme da se draftuje tj. zabranjena je vožnja u grupi koja je značajno lakša od solo vožnje.
U našoj zeemlji se ne održavaju Ironman trke ali možemo da se pohvalimo da imamo takmičare koji se takmiče u Ironman-u. To su Maric Bojan, koji ima i najbolji rezultat u zemlji, Vladimir Savić i Vero Janos koji je naš prvi takmicar u Ironman-u.

Pošto je triatlon letnji sport i zahteva lepo vreme i nije ga moguće održati u zimskom periodu (naravno mislimo na zemlje u kojima je zima hladna) stvoren je zimski triatlon. Zimski triatlon se sastoji iz trčanja na skijama, vožnje planinskog bicikla i trčanja. Distance na kojim se takmiče zimski triatlonci su 20-40-10. Od naših takmičara se u zimskom triatlonu takmicio Aleksandar Milenković koji je sezone 2000-te ostvario značajne rezultate u svetskom i evropskom kupu.

Postoje i razne druge varijacije triatlonskih takmičenja kao sto su neki super sorubt za decu i rekreativce.

Takmičarska pravila

Što se tiče takmičarskih pravila ovde ćemo navesti samo ona najvažnija koja se tiču takmičara i nećemo navoditi neka pravila koja su vezana za tehničku organizaciju trke. Kompletna pravila možete pronađi na strani Dokumenta ovog sajta.

Plivanje
Za vreme plivanja takmičar je dužan da pliva po označenoj stazi i svako skretanje sa staze u smislu skraćivanja distance se kažnjava diskvalifikacijom.
Takmičar u toku plivačkog segmenta ne sme da koristi nikakva pomagala (peraja, lopatice…) jer će u protivnom biti diskvalifikovan. Mogu se koristiti naočare za plivanje i kapa. Može se koristit i odelo za plivanje, neoprensko, debljine do 5mm ukoliko je dozvoljeno od strane organizatora tj. ako je temperatura vode ispod 20ºC za olimpijski triatlon, dok je za Ironman ta granica na 24ºC.

Bicikl
Što se tiče biciklističkog segmenta od obavezne opreme potreban je bicikl, dres, takmičarski broj i kaciga. Pravila Svetske triatlonske unije (ITU) propisuju i neke pojedinosti koje se tiču samog bicikla. Ta pravila se odnose na: kočnice-moraju biti ispravne i ne smeju imati lufta; volan mora biti klasičan; aero-bar ne sme prelaziti najistureniju tačku ručica kočnica a sve zajedno ne sme da prelazi osovinu prednjeg točka za više od 15cm; točkovi moraju biti iste veličine; ram mora biti u osnovi trugao; cevi ne smeju biti savijene i nepravilnog preseka; i horizontalna i vertikalna cev moraju biti zavarane na vratu rama; prečnik cevi ne sme biti veći od 8 cm. Ukoliko organizator naglasi da se primenjuju ITU pravila, takmičaru čiji bicikl ne zadovoljava ove uslove neće biti dozvoljeno da isti koristi na trci.
Što se tiče draftinga (vožnje u zavetrini iza drugog takmičara), nije dozvoljen između muskaraca i žena i nije dozvoljen uopšte na long distance takmičenjima. Pod zonom drafta se podrazumeva prostor u širini od po 1,5m bočno od bicikla sa leve i desne strane i prostor 10m iza bicikla mereno od najisturenije prednje tačke na biciklu. Čim jedan takmičar pređe drugog za polovinu obima prednjeg točka smatra se da ga je prestigao te se ovaj mora povući i pridržavati pravila o draftingu.

Trčanje
Trčanje je poslednja disciplina. Na trčanju je obavezno da takmičar prati označenu stazu i kao u prethodna dva segmenta ne sme da skreće sa staze u smislu njenog skraćivanja. Ukoliko napusti stazu može se vratiti na nju samo na mestu na kojem ju je napustio. Hodanje je dozvoljeno. Od opreme takmčar je obavezan da ima dres, takmičarski broj i patike.

Zona za izmenu
Zona za izmenu je prostor u kome takmičari presvlače opremu između disciplina. U zoni za izmenu takmičar je obavezan da koristi za smeštanje svoje opreme samo prostor koji je obeležen njegovim brojem. Takmičar ne sme da ometa druge takmičare u toku tranzicije. Takmičar ne sme da vozi bicikl u zoni za izmenu. Bicikl sme da vozi samo posle linije na tlu koja označava početak biciklističkog segmenta odnosno do oznake za kraj segmenta. Kacigu mora da stavi i da skine dok je u zoni za izmenu. U zoni izmene je dozvoljeno trčanje.

Diskvlifikacija
Takmičar je diskvalifikovan ukoliko je prekršio neka od pravila tj. kada mu sudija pokaze crveni karton.Takmičar je diskvalifikovan ukoliko je na biciklu iberundovan tj. ako su ga vodeći takmičari obišli za čitav krug. Takmičar ima pravo da nastavi trku posle diskvalifikacije i da posle trke u propisanom roku podnese žalbu.

Oprema

Što se tiče opreme ovde ćemo navesti opremu koja je obavezna za takmičenje a to je triatlonski dres, bicikl, kaciga i patike. Ova oprema je obavezna i bez nje se ne može učestvovati u takmičenju. Međutim postoji mnogo više opreme koja nije obavezna ali koja je neophodna za ozbiljnije bavljenje triatlonom. U ovu opremu spadaju sat, sprinterice za bicikl, naočare za bicikl i za plivanje, odelo za plivanje, pulsmetar, biciklistički dres itd.


Triatlon kod nas

Triatlon se u našoj zemilji pojavio početkom 90-ih mada je prvi triatlon održan 1988. godine u Kragujevcu i zvao se “šumadijski”. To takmičenje nije imalo formu kao danšnja takmičenja i razlikovalo se i po distancama a i po tome što discipline nisu bile povezane već je postojala pauza među njima.
Godine 1993. održano je prvo prvenstvo drzave na Adi Ciganliji. Od tada se prvenstvo države održava svake godine i broj učesnika je iz godine u godinu sve veći i što je važnije rezultati su sve bolji. 1999. godine održan je prvi kup Jugoslavije u triatlonu.

Svh ovih godina naši takmičari su napredovali u pogledu rezultata tako da su postignuti uspesi i na medjunarodnom planu. Na prvenstvu Balkana 2000. godine Jugoslavija je dobila prvaka Balkana u muškoj i ženskoj konkurenciji. To su Svetlana Brkić i Nenad Sudarov.

Danas Srpska triatlonska unija pravi planove za razvoj ovoga sporta kroz intenzivniji rad sa mladjim kategorijama i pripremu naših najboljih takmičara za kako bi se kvalifikovali za naredne Olimpijske igre

Izvor: Srpska triatlonska unija

TRIATLON
(plivanje / bicikl / trčanje)

–   A mini (50 m / 2 km / 0,5 km)
–   B mini (100 m / 4 km / 1 km)
–   supersprint (375 m / 10 km / 2,5 km)
–   sprint (750 m / 20 km / 5 km)
–   standardni – olimpijski (1,5 km / 40 km / 10 km)
–   srednji (1,9 – 3 km / 80 – 90 km / 20 – 21 km)
–   dugi (1 – 4 km / 100 – 200 km / 10 – 42,195 km)
–   half ironman (1,9 km / 90 km / 21 km)
–   ironman (3,8 km / 180 km / 42,195 km)

DUATLON
(trčanje, bicikl, trčanje)

–   A mini (500 m / 2 km / 250 m)
–   B mini (1 km / 4 km / 400 m)
–   supersprint (2,5 km / 10 km / 1,25 km)
–   sprint (5 km / 20 km / 2,5 km)
–   standardni (10 km / 40 km / 5 km)
–   dugi (20 km / 80 km / 10 km)

AKVATLON
(plivanje, trčanje)

–   A mini (50 m / 0,5 km)
–   B mini (100 m / 1 km)
–   supersprint (200 m / 2 km)
–   sprint (500 m / 2,5 km)
–   standardni (1 km / 5 km)
–   dugi (2 km / 10 km)

KROS TRIATLON
(plivanje / bicikl / trčanje)

–   A mini (50 m / 2 km / 0,5 km)
–   B mini (100 m / 4 km / 1 km)
–   supersprint (200 m / 4,5 km / 1 – 1,5 km)
–   sprint (500 m / 10 – 12 km / 3 – 4 km)
–   standardni (1 – 1,5 km / 20 – 30 km / 6 – 10 km)

KROS DUATLON
(trčanje, bicikl, trčanje)

–   A mini (500 m / 2 km / 250 m)
–   B mini (1 km / 4 km / 400 m)
–   supersprint (1 – 1,5 km / 4 – 5 km / 0,5 – 1 km)
–   sprint (3 – 4 km / 10 – 12 km / 1,5 – 2 km)
–   standardni (6 – 8 km / 20 – 25 km / 3 – 4 km)

ZIMSKI TRIATLON
(trčanje / bicikl / skijaško trčanje)

–   supersprint (1,5 – 2 km / 2,5 – 3 km / 2,5 – 3 km)
–   sprint (3 – 4 km / 5 – 6 km / 5 – 6 km)
–   standardni (7 – 9 km / 12 – 14 km / 10 – 12 km)